maandag 23 januari 2017

Zeevisteam Westland: Casting les 21-01-2017




Vandaag krijgt het "Zeevisteam Westland" casting les oftewel (ver)werp techniek onder de bezielende leiding van "crack" Rob Punselie van het korps "de Watergeus". We verzamelen rond 10:00 uur bij "de Viskeet" en vertrekken dan met "de platte kar" het strand op bij een rustig stukje strand stoppen we en beginnen we de stokken en molens te monteren. Koud is het wel in het begin, er staat een OZO- wind van 3 bft met een temperatuur van -1 °C.

Rob weet het erg goed uit te leggen, veiligheid voor alles, in plaats van een baantje uit te zetten op het strand, gooien we de zee in omdat het aantal wandelaars toeneemt, niet erg plezierig als zo'n wandelaar een loodje op z'n kop krijgt. Na eerst wat uitleg te hebben gekregen van Rob mag iedereen eerst een keer werpen, zodat Rob kan zien waar de "fouten" zitten. De meeste van ons pushen teveel met de rechterhand en pullen te weinig met de linkerhand terwijl dat juist het belangrijkste is volgens Rob, behalve Arnold Talmon, maar die heeft dan ook een tijdje castinglessen gevolgd. Omdat we al jaren op dezelfde manier werpen, is het vooral dingen afleveren en dat doe je alleen door er bewust van te zijn dat je de juiste houding aanneemt. We gaan de " off the ground worp" doen.

Hierna beginnen we om de beurt droog te oefenen met het onderste hengeldeel. Als we dat een beetje onder de knie hebben beginnen we te werpen waarbij Rob onze houding corrigeert. Door eerst een keer de bewegings draai te maken vanuit de rug en voelen we wat meer aan hoe we de juiste houding kunnen aannemen. Daarna mogen we om de beurt werpen waarbij Rob aanwijzingen geeft. Lood evenwijdig aan het strand en dan het spanningspunt opzoeken, met de hengeltop punt wijzend naar het strand, dan kijkend naar boven de horizon, hierna langzaam de draai inzetten, en vanuit een terug draaiende kurktrek beweging, push en vooral pull met de hengeltop hoog eindigen.

Door dit te doen merken we gelijk dat we een stuk verder werpen, natuurlijk is het nog niet perfect, maar we werpen zienderogen verder en dat merk je ook doordat het indraaien veel langer duurt. Lachen is het ook, Teun krijgt het voor elkaar om twee keer vast te komen zitten en z'n lijn te verspelen met lood en ik weet een meeuw te vangen die uiteindelijk de lijn doorbijt. Zit je zonder onderlijn te "vissen" verlies je nog je lood :-).

Na zo'n 1,5 uur ruimen we op en doen we een bakkie bij "de Viskeet".



Het was een leerzame ochtend voor ons en namens het "Zeevisteam Westland" bedanken we hierbij de sympathieke Rob Punselie voor zijn voortreffelijke uitleg.



Vis greetz,

Willem

2 opmerkingen:

  1. Leuk Willem, gaat zeker resultaat opleveren. Ikzelf heb aan de hand van filmpjes zelf wat geoefend. Dat levert soms verre worpen op en soms helemaal mis. Wel veel spierpijn gehad, dus ik ben er ook zeker nog niet. Wel komt er steeds meer G-Force op de hengel en lijn, dus het zal wel goed komen denk ik :-) Gr Ed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Ed, Bedankt voor je reactie. Goed bezig, het is vooral bewust worden van je beweging en houding. Zeker we zijn er nog niet en we moeten dit regelmatig oefenen. Het verschil in afstand was duidelijk zichtbaar na de oefeningen met Rob Punselie en inderdaad, een aantal leden van ons korps hadden ook "last" van hun rug de dag erna omdat ze nu een heel andere houding hadden aangenomen en spieren gebruikt die ze anders niet gebruiken.

      Vis greetz,

      Willem

      Verwijderen